Krachttraining Super goed voor ouderen !!!

Krachttraining goed voor ouderen ?

Bewegen  voor ouderen de sleutel om jong oud te worden

Krachtraining is vooral bij senioren belangrijk om spierkracht te behouden en het verouderingsproces te vertragen zodat de kwaliteit van het leven toeneemt.

Allereerst even: waarom is krachttraining voor 50-plussers en ouderen nu zo’n goed idee? In het kort: je gaat er een aantal belangrijke nadelen van veroudering mee tegen. Eén van die nadelen is de afbraak van spierweefsel en botweefsel. Dat heeft allerlei nadelen, zoals een vertraagde stofwisseling en meer kans op botbreuken en andere blessures.

Door krachttraining te gaan doen, geef je je lichaam een prikkel om zo veel mogelijk spierweefsel te behouden. Je hoeft geen Arnold Schwarzeneggeren en super biceps op te bouwen, maar je blijft wel veel sterker, mobieler en gezonder! Ook je botten zullen je dankbaar zijn  ze zullen steviger blijven met regelmatige training.

Doe het rustig aan en bouw voorzichtig op

Maar zoals gezegd, er zijn wel wat aandachtspunten om op te letten. Je lichaam wordt nu eenmaal kwetsbaarder, dus je moet er ook weer niet te veel van vragen!Begin je dan meteen  met zware gewichten, dan loop je al gauw kans op blessures.

Doe een goede warming-up

Hoe ouder je wordt, hoe stijver je gewrichten en pezen worden. Bovendien is de – toch al geringe – bloedstroom erdoorheen steeds zwakker. Dat betekent dat ze niet meer zo snel en makkelijk opwarmen als je begint met trainen.Om die reden is een uitgebreide warming-up belangrijk om blessures te voorkomen en je vrijer te kunnen bewegen.

Hou rekening met langer herstel

Hoe ouder je wordt, hoe langer je spieren nodig hebben om te herstellen. Omdat spiergroei in feite spierherstel is, is dit  zeker iets waar je rekening mee moet houden! Zo zul je wat meer tijd tussen trainingen moeten nemen. Twee dagen is echt het minimum, maar wat langer is ook een veilige keuze.

Een verstandige manier om hiermee om te gaan, is om vooral full body workouts te doen. Zo belast je losse spieren minder, waardoor je niet het risico loopt dat die extreem lang aan het herstellen zijn. Door je gehele lichaam te trainen, zorg je bovendien voor een betere houding en meer functionele kracht.