Overtollig Buikvet !!

 

Niemand heeft voor z’n lol buikvet. Ik kan er dan ook altijd slecht tegen als je hoort dat mensen met overgewicht of overtollig buikvet “gewoon minder moeten eten”.

“Goh echt?! Als dat de oplossing was geweest, denk je dan niet dat mensen dat allang gedaan hadden”, denk ik dan altijd.

Natuurlijk heb je voor een groot deel zelf invloed op je gewicht, maar zo simpel als minder eten is het gewoon niet. Vooral niet als je buikvet hebt…

Buikvet ontregelt je hele systeem

Je lichaamsvet, en met name het vet in de buikregio, is niet passief – zoals vroeger altijd gedacht werd.

Het is niet zo dat je buikvet aan de oppervlakte van je lichaam zit en niets doet.

Uit recent onderzoek blijkt dat teveel buikvet een grote rol speelt in het (mogelijk) ontregelen van je hele systeem.

Dat doet het op een aantal manieren.

Allereerst zorgt buikvet ervoor dat organen vervetten. Dat betekent dat de organen steeds meer vet opslaan waardoor die veel minder goed hun werk kunnen doen (met alle gevolgen van dien).

Door teveel buikvet worden je lichaamscellen ongevoeliger voor insuline. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel, met wellicht diabetes tot gevolg.

Buikvet scheidt stoffen af die ontstekingen kunnen veroorzaken. Hierdoor kunnen je bloedvaten beschadigd raken, net als bij roken. Dit geeft een verhoogd risico op bijvoorbeeld een hart­aanval of een beroerte.

Buikvet scheidt stoffen af die een negatieve invloed hebben op je hersenen waardoor je je somberder kunt gaan voelen.

En daar komt nog eens bovenop dat buikvet de ­hormoonhuishouding kan ontregelen.

Dus niet alleen een onbalans in je hormoonhuishouding zorgt voor buikvet, ook buikvet zorgt voor een onbalans in je hormoonhuishouding!

Overtollig buikvet is dus een serieuze zaak. Ook als het maar om een paar kilo gaat. Want vaak is dat de start van een neerwaardse spiraal.

Neem het heft in eigen handen

Het is dus niet zo simpel als “gewoon minder gaan eten”. Maar… bij de pakken neerzitten is ook niet de bedoeling.

Door een teveel aan buikvet raken allerlei ­processen verstoord. Bijvoorbeeld het systeem dat je hongergevoel, je vet­opslag en je verbranding regelt.

Door dit goed aan te pakken kan je de negatieve spiraal doorbreken en starten met het verbranden van je overtollig buikvet.

Je levensstijl aanpassen is de enige manier om dit te doen.

Dat betekent: gezond eten, voldoende bewegen en minder chronische stress.

Goed eten: zoveel mogelijk natuurlijk en onbewerkt en maximaal 100 gram koolhydraten per dag (meer als je intensief sport).

Voldoende bewegen: minimaal een half uur per dag, maar hoe meer hoe beter.

 

Weinig stress: regelmatig ademhalingsoefeningen doen, niet te veel hooi op je vork nemen en jezelf niet wegcijferen voor anderen