Circuittrainingen voor jong en oud !

Voor- en nadelen van een circuittraining?

 

Wat is een circuittraining?

Bij een circiuittraining wordt een fullbodyschema doorlopen, waarbij je meerdere oefeningen voor het hele lichaam achter elkaar uitvoert. Ook werk je aan de conditie, omdat je aan het einde van elke oefening (bijna) geen rust inlast. De rust die je tussen de oefeningen krijgt, is alleen van het lopen naar de volgende oefening en dit gebeurt alsnog in een flink tempo. Circuittraining heeft dus als doel om de kracht en het uithoudingsvermogen te vergroten. Dit is ideaal voor mensen die willen afvallen, maar ook voor hen die in spiermassa aan willen komen en zich fit willen voelen.

Bij de meeste vormen van circuittraining worden eerst de grote spiergroepen getraind en dan pas de kleinere spiergroepen. De reden hiervoor is dat je door het eerst trainen van de grote spiergroepen je meer spiermassa op kan bouwen. Het is daarom het meest efficiënt om je energie te steken in het trainen van grote spiergroepen.

Vaak bestaat een circuittraining uit meerdere verschillende oefeningen. Deze kunnen meerdere keren herhaald worden. Per oefening worden meestal tussen de acht en de twintig herhalingen uitgevoerd op een inspanning van 40 tot 60 procent van je maximale kracht. Maximale kracht staat voor met welk gewicht je één herhaling maximaal kunt uitvoeren. De herstelperiode van circuittraining is ongeveer 24-48 uur. Circuittraining vindt plaats in groepsverband en wordt begeleid door een fitnessinstructeur.

Voordelen van een circuittraining

Bij een een circuit wordt vaak het hele lichaam getraind. Dit is ideaal voor mensen die niet zo vaak kunnen sporten, maar toch het hele lichaam willen trainen.

De spiergroepen worden bij circuittraining individueel belast. Dit heeft als voordeel dat de spier sterker en groter wordt.

Circuittraining is voor veel mensen een toegankelijke manier van trainen, omdat circuittraining geen strikt instapniveau heeft.

Een circuittraining is een super workout voor je algemene uithoudingsvermogen. Een circuit kan wel vijftien oefeningen bevatten en een set van vijftien herhalingen duurt al snel een minuut.

Het voordeel van een circuittraining is dat het in groepsverband is, waardoor je nieuwe mensen kan leren kennen en elkaar kan stimuleren om net dat beetje extra te geven. Luister in iedergeval naar je lichaam en pas daar je eigen tempo op aan.

 

Conclusie

 

Circuittraining is een ideale manier van trainen voor mensen (bijvoorbeeld beginners) die willen afvallen, goed in shape willen zijn en het leuk vinden om in groepsverband te trainen. Circuittraining is niet geschikt voor sporters die veel spiermassa, kracht of uithoudingsvermogen willen opbouwen. Sporters met deze doelen kunnen beter kiezen voor een andere methode die beter aansluit bij de doelen.

In beweging blijven is voor iedereen belangrijk, ongeacht leeftijd. Het is heel belangrijk om iedere dag minimaal 30 minuten matig intensief te bewegen. Dit brengt namelijk enorm veel positieve gezondheidsvoordelen met zich mee. Je hoeft niet 30 minuten achter elkaar te bewegen. Verdeel dit b.v. in blokken van 3x 10 minuten met 5 min rust tussen de blokken of indien nodig langer.